Thursday, December 4, 2008

Desk File Workshop

Selasa 02.12.2008 & Rabu 03.12.2008

Atas permintaan SS, yg diajukan kepada PIC workshop sendiri dari minggu lepas sudah, maka Mama Alya dan Br Sham JHC diarahkan menghadiri workshop yg dinamakan Desk File Workshop. Utk pengetahuan suma, kitaorg ni bukannya tergedik sangat nak masuk (sape x nak ilmu, kan) tp kerana workshop ni satu keperluan maka kami pun menurut perintah.

Apapun alasannya, library dah ISO ker (yg ISO tu Gombak ek bukan KUANTAN) tp apa salahnya kami join kan. Klu x silap, Finance Unit pun dah ISO (pengakuan En Ijoy sendiri) tp dia org leh join. Dah tu apa halnya klu library nak join? I smell something fishy...

Suma participants dibekalkan dengan sebuah beg berwarna merah dan beberapa kelengkapan yang diperlukan utk menghadiri workshop tersebut. Dengan agak2 segan, Mama Alya pun mendaftarkan diri. Tengok2 nama kita xder. Punyalaa lurus pembaris, Mama Alya pun bertanya laa kpd urusetia, nama saya xder ker?

Seorang urusetia yg mungkin merasakan workshop tu mak bapak atuk nenek dia yg punya, atau mungkin merasakan budget nak g IEEP 2009 kena cut sbb kena tambah lagi 2 org jadi dia bengang mungkin kerana budget tersebut hendak digunakan wat tambang tongkang, maka dengan selamba dan kuatnya berkata, "Takder!Org last minute masuk mmg xder nama!" Tanpa sempat Mama Alya mem'backfire', urusetia tersebut beredar masuk ke dalam dewan.

WTH! Bukan ke HOD library dah cakap awal2, minggu yg sudah nak masukkan staff library 2 org. Pandai plak urusetia tu terus blah gtu jer, weh berani cakap lepas berani tunggu r klu nak dengar ultramona menjwb. Ultramona maleh r wat perangai budak kecik kan, main ultrafire kat depan2 org. Kita ni bawak imej dept kita. Buruk imej kita, buruk ler imej opis. Ah cam2 perangai r budak2 nih. Kita yg tua klu wat perangai budak2 bukan ker memalukan diri sendiri atau mmg ada org yg dah tak ada rasa malu?

Mama Alya dan Bro Sham bukannya terhingin sangat pun nak beg tur. Kami faham, beg tu perlu diorder jauh utk diperolehi own time. Kami nakkan segala kertas kerja yg diperlukan utk workshop tu. Ni xder langsung bekal per utk kitaorg. Bro Sham plak terpaksa curik satu salinan utk dia dan Mama Alya terpaksa menumpang beberapa budak Medic (kudos to AtieRiff, Nurul Graphic dan Munirah yg sudi berkongsi kertas serta Kak Oya, Kak Ros, Kak Suzie, Kak Lin dan Kak Jibah yg sudi berkongsi meja dengan Mama Alya). After all, the main objective to be a participant is to gain knowledge so WTH our own copies.

Come on laa, hanya 2 org yang nak join. Penat sangat ker nak type dua nama? Atau nak photocopy lagi 2 salinan. Kitaorg bukannya mintak nak masuk sehari sebelum workshop tp MINGGU LEPAS laa... Ke minggu lepas suma org bercuti baru dapat tau pagi nak mulakan workshop. Raya Aji next week laa beb!!!

Dah laa tur... masa kena berkumpul ikut dept, aku ngan Pok Sham terkebil2. Takkan nak duduk 2 org jer. Ehmmm... library ni adik beradik sepupu sepapat ngan dept apa ek? Sekali lagi kudos to nama2 yg aku sebut di atas tadi kerana memberikan space utk Mama Alya. Pok Sham plak nampaknya juga diberikan layanan baik oleh geng2 Medic.

Kembali ke opis, Mama Aya pun memberikan laporan ttg apa yg kami terima. Kena ler minta nasihat officer benda2 gini kan. Sbb kami ni mewakili opis (suma org kena laa faham. Tiada istilah workshop ini aku yg punya, workshop ni IIUM yg punya ada faham!!) jadi kena laa laporkan apa yg patut. Atas nasihat officer, maka Mama Alya dan Pok Sham pun mengajukan pertanyaan kepada PIC mengapa kami tidak dibekalkan paperwork.

Dapatlah Mama Alya salinan yg masih panas dan berwap. Eh pandai plak cari photocopy (klu budget lari sbb kena photostat sila claim pada petty cash library ek).Ehmmmm... ntah laa. Mama Alya x tau r nak salahkan sesape dalam hal ni sbb masing2 ada pengalaman kerja kan. Ada yg dah kerja 3 tahun, 4 tahun, 5 tahun. Dah senior dah! Aikkk, xkan sbb mintak nak masuk bukan dijemput begini layanan yang diberikan. Klu camtu, nanti masa open day ker, open house ker, kitaorg kena bagi confirmation nak datang sebulan lebey awal ker? Takut2 xder kerusi dan makanan.

Time makan ptg.... well sesape ada kat ctu tau laa camner kan. Aku nak suggestkan laa klu takut makanan x cukup, tapau siap2 r bagi participants. Untung2 tapau ada lebey leh boleh bawak opis makan reramai. Tak pun tapau siap tulis nama participants, sbb org yang x dijemput faham ler budget diaorg xder.

Senang cakap kan.... lain kali teruskan dengan motto, 'Ini Workshop Kami Yang Punya!!'. Teruskan laa... teruskan.... teruskann.... aku maleh r nak cakap lebey. Ini beberapa photo yg sempat disnap pakai hp. Tp ni masa kat Swiss Garden r. Kat cnih pun ada cerita tp disbbkan pencetusnya org yang sama, x yah citer panjang2 r. Boleh jangkakan camner kan bila motto di atas digunakan.

AtieRiff dan Kak Lin berseronok surf Murai.com

Seriusnya... eleh padahal Mun & Bro Pecai tgh surf cara2 nak korbankan duit raya aji ni

Kak Oya pun sama... tu tgh bukak OhBulan laa tur citer terbaru Memey dan Norman

2 comments:

mia said...

aku setuju gak luahan hati ko ni..dan aku lagi setuju ko letak gamba aku yang lebih cute :D

mia said...

camne ek aku terima surat tu 2 december tapi surat tu bertarikh 15 december,wahhhhh!!! aku rase diorang ni ade menuntut ilmu back 2 the future la,kekekekeke :)