Tuesday, December 30, 2008

Awal Muharram dan Tahun Baru Omputih

Sibuk betul tv promote tahun baru bertarikh 01.01.2009 padahal 29.12.2008 aritu dah tahun barunya. Gini laa sikap rakyat negara kat cnih. Ya laa... klu tahun Islam, xleh ronggeng, tahun omputih leh ronggeng. Hmmm... moga2 persepsi ini akan berubah. Aminnnn.

Lama plak rasanya cuti kali ni. Sbb selalu cuti paling lama 2 hari tetiba dapat straight 3 hari. Melengung gak x tau nak wat per sbb ari Khamis (25/12) dah cuti sehari. Wat projek roti manis jer r ari Sabtu tur. One of my way to spend time with Alya. Abah Alya kerja, tinggal berdua jer r.

Topping tu cam cair... tu yg hangus masa bakar tu... Hu3x... xper baru 1st time, klu berkali2, mau ku campakkan semua gadget ke tong sampah takpun bagi kat Puan Syima. Hi3x.


Hasilnya... tak comel langsung tapi nasib baik lembut dan diterima tekak Alya gak... masuk tong MPK angkat sendiri laa nih... He3x.

Tengok dalam kabinet, ada lebihan oat. Aritu beli sbb mengikut iklan tv "Sayangi Jantung Anda" pastu haram x makan pun. Belek2 buku resepi Betty Crockers ada plak resepi Biskut Oatmeal. Redah jer r. Tp x brape comel. Hu3x. Terlebih baking powder dan serbuk kayu manis kot. First time wat. Tangan gigil2 lagi. Lagi satu baru perasan stok Baking Sheet dah abih. Oat ni kan jenis melekit, so melekat laa kat tray tur. Hampehhhh!!! Rasanya ok laa gak kot.... bila lapar. Hak3x.

Esok (01/01/2009) cuti ag. Jumaat masuk kerja laa. Cemuih weh cuti. Sbb Senin mungkin nak cuti sbb Alya masuk TADIKA. Berdebar yang amat ni. Next week leh r upload gambo dia.

Sunday, December 21, 2008

Cara2 mengurangkan rasa sedih x dpt g KL

Sabtu tur rasa cam sedey jer mengenangkan geng2 suma dah sampai ke KL. Nak call diaorg tanya kabo pun berasa xder mood. Sbb sedey. Bagi menghilangkan rasa sedey... jgn x caya Mama Alya wat nasi himpit kuah kacang, bubur kacang dan jeng2 roti manis. har3x.

Roti manis Mama Alya x pakai ovellete suma tur. Hanya pakai instant yeast, tepung naik sendiri, telur, esen vanilla, gula, kismis, marjerin... tu jer. Boleh laa for 1st time kot. He3x.

Buruk jer... 1st time wat laa katakan....

Bila dah masak.... gini r ghupanya

Alya bab2 bubur kacang, nasi impit kuah kacang mmg bagi ke dia laa. Tengok dia selera makan homemade roti cicah bubur kacang and nasi impit, ilang sedey... Hu3x.

Muffin Bluberry Filling

Atas permintaan member lama, newlyweds Azlina UMP... Mama Alya postkan laa resepi muffin blueberry cam yg diminta tur.



Inti : Blueberry Filling - beli kat kedai peralatan kek cam Sehati bakery @ Bakemate Enterprise

Bahan Kering :
1) Tepung naik sendiri - 2 cawan

2) Baking powder - 1 sudu teh

Dua2 ni gaul rata dan ayak. Ketepikan dulu


Bahan basah :

1) 3/4 cawan susu segar

2) 1/2 cawan minyak sayuran / butter @ mentega yg dicairkan

3) 1/2 sudu teh esen vanilla

4) 2 biji telur gred B


Campur dan kacau pakai whisk hingga rata.


Panaskan oven ke suhu 190 darjah.


Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering dan kacau rata2.

Sudukan ke dalam cup muffin, atau cup kecik2 ikut suka laaa. Klu xder cup muffin, pakai paper cup biasa pun boleh cuma kena letak dalam acuan cup cake laa supaya muffin tu naik tinggi.


Cara sudukan muffin tur:
Sudukan separuh adunan dalam cup. Masukkan inti blueberry ikut nak banyak mana. Kemudian topping ngan adunan. Adunan dalam cup mesti 3/4 dari cup takut naik tinggi sangat nanti.


Bila oven dah panas (dlm 10 minit laa), masukkan adunan dalam oven. Klu cup besau, bakar dalam 25 - 30 minit dengan suhu 170 darjah. Klu cup kecik dalam 10 -12 minit jer. Tp intai2 selalu laa takut hangus ckit.

Mudah jer caranya. Ce try. Enjoyy!! Haa dah siap tu pandai2 laa topping ngan jem blueberry ke apa. Nak sedap, pakai topping cream chees pun sedap. Mesti abang sengih memanjang.

Impian tinggal impian

Jumaat (19/12/2008)

Tiket balik ke Kuantan telah selesai dibayar. Tghr time rehat panjang tur, Mama Alya keluar ke bando bersama Jie dan Lieza. nak cari comfort shoes bg memudahkan kami melakukan aktiviti shopping kami di KL. Hati berasa riang dan lega kerana demam Alya telahpun reda. Xder ler berasa berat ati nak tinggalkan dia semalaman.

Ni laa sandal utk dipakai semasa menjalankan aktiviti paint the city tur... apakan daya hajat x sampai.. :((

Sandal utk dipakai dengan riang bagi aktiviti esok berjaya diperolehi. Yeayyy!! Snap design kasut yg nak dicari masa kat KL sok. Namun betul ler kata org kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan segalanya. Mama Alya terpaksa laa mendahulukan hal keluarga daripada hal menjadi bujang semalaman. Sedey mmg sedey tp nak wat camner kan.

Design kasut ni r yg nak dicari kat KL

Pun begitu, kengkawan yg pergi ke KL x melupakan Mama Alya. Dibelinya juga cookies cutter impian Mama Alya juga sepasang kerongsang dr kedai Raja Kerongsang di sana. Thank frenz! Hopefully, plan next year xder halangan lagi.

Buah tangan yg dibeli Jie... thanks Jie... kat belakang tu cookie cutter Puan Syima tlg belikan

Thursday, December 18, 2008

VH1 Alya

Har3x... Saja jer nak post klip2 ni. Berasa syahdu mengenangkan Alya semakin besar...


video




video

Countdown ke TADIKA

Alya semakin besau....

Sekejap jer kan dah masuk bulan January 2009. Wah3x. Tang angka 9 kat ujung yg tak tahan tur. Alya pun dah makin besar. :(. Dah nak sekolah tadika. Ya betull!!! Anak dara mama akan masuk sekolah TADIKA bulan satu nih.

Atuk dia berat ati sebenarnya nak dia sekolah... tapi sebenarnya kan Alya ni patutnya umur 4 tahun dah masuk dah. Klu ikutkan atuk dia, umur 6 baru masuk tadika. Cam2 alasan ler. Alya x biasa ler, takut dia kena buli ler. Cucu corg. Gitu ler.

Sebenarnya kan, Mama Alya yang terlebih excited membayangkan first day Alya kat TADIKA. Dah x lama dah ni. Baju seragam x dapat ag klu tak leh suruh Alya posing dulu. Hu3. Walaupun Alya ni mmg x pernah duduk kat nursery ke , taska ker (eh sama laa tur) tp tengok gayanya dia xder masalah nak berkomunikasi ngan org. Mana dia pergi, ada jer geng baru dia dapat. Alhamdulillah. Minta2 dia sekolah nanti dia xder masalah berkawan laa.

Abah gunting rambut... mujur dia x wat stail botak lagi

Semalam kitaorg teman Abah Alya g gunting rambut. Sempat ler snap sekeping dua gambo sbb kedai tu kedai member kitaorg gak. K r tempat tu. Murah pun murah. Gunting skali urut kepala 8 hinggit. Lagipun org Melayu. Hmmm dah besau anak mama. Tak lama lagi TADIKA, pastu sekolah rendah, top2 sekolah menengah. Sedar tak sedar, dah besar panjang. Sayu pulakkkk... Cehhhh!!!

Wednesday, December 10, 2008

Birthday Puan Syima


10/12/2008

Wah3x. Usia Puan Syima bertambah matang hari ini. Utk meraikan kematangan beliau, Mama Alya bersama Abg Sam, Kak Zaa, Lieza & Jie menghadiahkan sebiji kek kecik lagi sempoi. Hmmm, apa agaknya hadiah yang diterima Puan Syima tahun nie dari hubby tersayang.

Xper Puan Syima. Klu hadiah tu x besau mana, kita sambut lagi 20-21/12 ni ek. Countdown to KL begin.... Mama Alya dah start berilusi menda apa yg hendak dibeli.

Birthday Lady bersama kek krimnya....

We love cream cake... diet tu kendian laaaa

Tuesday, December 9, 2008

Raya Haji yang tak best

Bagi kami bertiga, raya haji kali ni memang tak best ler... masakan tidak, dengan hujan lebat giler. Itu ok lagi, AIR TAKDERRR!!!! Waaaaaaaaa!!!!!!!!

Sabtu tu Abah Alya keghoje lagi jadi x kuo ler beli barang2. Lagipun raya haji tak ler sesibuk raya pose kan. Sabtu tu kan dah start ujan lebat. Duduk umah jer ler kemas2 umah dan wat tender mendobi baju yang bertambun tur. Tak sangka plak ujan lebat tak henti2 sampai ke malam.

Pagi Ahad, Mama Alya start ler wat muffin. He3x. Dah expert dah. Puan Syima kata muffin yang elok ialah muffin yang naik tinggi dan pecah2 di permukaannya. Rasanya muffin Mama Alya dah sampai tahap tu dah. He3. Ingat belah petang nak wat kuih sarang semut ckit, cornflakes ckit. Alaa serba serbi ckit ler. Top2 tghr air xder!!! Waaaa!!! X jadik ler wat kuih2 tur. Wat muffin bluberry filling and chocolate filling jer r. Sempat ler rebus nasi impit. Plan nak wat kuah kacang umah Bapak Mertua kat Penor sbb air xder kan.

Nak start wat muffin blueberry filling nih...
Membakar mini muffin kegemaran Alya
Muffin naik elok... yeayyy!!!

Siap utk dimakan

Bluberrry filling muffin... kira ok ler

OTW balik Penor lepas Maghrib tu ujan mmg lebat ler. Bawak keta nyer ler slow. Bimbang gak banjir tapi laporan2 terkini yang diperolehi air x naik ag. Tapi kan malam tu sampai ke pagi ujan lebat giler babas ler dengan angin sekali. Gerun gak dibuatnya. Sampai raya Senin tur r. Ujan jer!! Tapi raya tetap raya. Sempat ler g umah AtieRiff merasa mee kari goreng dia. Plan dia nak wat mee kari tp sbb air xder dia wat mee goreng. Janji makanan ler AtieRiff. Sedap plak daging dinding dia. Alya bertambah ler makan nasi impit. Favourite dia.

Balik umah, air xder gak!!! Waaa tension!!! Mujur air dalam tangki ada. Cukup ler wat kami 3 beranak. Selasa pun xder air... budget nak sms Puan Syima dah malam tu nak bagi tau nak EL sbb air xder tp Abah Alya kata mana tau pagi sok ader.

Hari ni, Rabu kul 5 pagi tadi xder ag. Waaaa tension!!! Top2 730 am ada ler air besau batang lidi kuo kat sinki. Legaaaa tp mmg lambat ler dtg... Sorry ek bos. Hi3. Nak wat camner takkan x mandi datang keghoje... SALAM AIDILADHA FOR EVERYBODY

Thursday, December 4, 2008

Desk File Workshop

Selasa 02.12.2008 & Rabu 03.12.2008

Atas permintaan SS, yg diajukan kepada PIC workshop sendiri dari minggu lepas sudah, maka Mama Alya dan Br Sham JHC diarahkan menghadiri workshop yg dinamakan Desk File Workshop. Utk pengetahuan suma, kitaorg ni bukannya tergedik sangat nak masuk (sape x nak ilmu, kan) tp kerana workshop ni satu keperluan maka kami pun menurut perintah.

Apapun alasannya, library dah ISO ker (yg ISO tu Gombak ek bukan KUANTAN) tp apa salahnya kami join kan. Klu x silap, Finance Unit pun dah ISO (pengakuan En Ijoy sendiri) tp dia org leh join. Dah tu apa halnya klu library nak join? I smell something fishy...

Suma participants dibekalkan dengan sebuah beg berwarna merah dan beberapa kelengkapan yang diperlukan utk menghadiri workshop tersebut. Dengan agak2 segan, Mama Alya pun mendaftarkan diri. Tengok2 nama kita xder. Punyalaa lurus pembaris, Mama Alya pun bertanya laa kpd urusetia, nama saya xder ker?

Seorang urusetia yg mungkin merasakan workshop tu mak bapak atuk nenek dia yg punya, atau mungkin merasakan budget nak g IEEP 2009 kena cut sbb kena tambah lagi 2 org jadi dia bengang mungkin kerana budget tersebut hendak digunakan wat tambang tongkang, maka dengan selamba dan kuatnya berkata, "Takder!Org last minute masuk mmg xder nama!" Tanpa sempat Mama Alya mem'backfire', urusetia tersebut beredar masuk ke dalam dewan.

WTH! Bukan ke HOD library dah cakap awal2, minggu yg sudah nak masukkan staff library 2 org. Pandai plak urusetia tu terus blah gtu jer, weh berani cakap lepas berani tunggu r klu nak dengar ultramona menjwb. Ultramona maleh r wat perangai budak kecik kan, main ultrafire kat depan2 org. Kita ni bawak imej dept kita. Buruk imej kita, buruk ler imej opis. Ah cam2 perangai r budak2 nih. Kita yg tua klu wat perangai budak2 bukan ker memalukan diri sendiri atau mmg ada org yg dah tak ada rasa malu?

Mama Alya dan Bro Sham bukannya terhingin sangat pun nak beg tur. Kami faham, beg tu perlu diorder jauh utk diperolehi own time. Kami nakkan segala kertas kerja yg diperlukan utk workshop tu. Ni xder langsung bekal per utk kitaorg. Bro Sham plak terpaksa curik satu salinan utk dia dan Mama Alya terpaksa menumpang beberapa budak Medic (kudos to AtieRiff, Nurul Graphic dan Munirah yg sudi berkongsi kertas serta Kak Oya, Kak Ros, Kak Suzie, Kak Lin dan Kak Jibah yg sudi berkongsi meja dengan Mama Alya). After all, the main objective to be a participant is to gain knowledge so WTH our own copies.

Come on laa, hanya 2 org yang nak join. Penat sangat ker nak type dua nama? Atau nak photocopy lagi 2 salinan. Kitaorg bukannya mintak nak masuk sehari sebelum workshop tp MINGGU LEPAS laa... Ke minggu lepas suma org bercuti baru dapat tau pagi nak mulakan workshop. Raya Aji next week laa beb!!!

Dah laa tur... masa kena berkumpul ikut dept, aku ngan Pok Sham terkebil2. Takkan nak duduk 2 org jer. Ehmmm... library ni adik beradik sepupu sepapat ngan dept apa ek? Sekali lagi kudos to nama2 yg aku sebut di atas tadi kerana memberikan space utk Mama Alya. Pok Sham plak nampaknya juga diberikan layanan baik oleh geng2 Medic.

Kembali ke opis, Mama Aya pun memberikan laporan ttg apa yg kami terima. Kena ler minta nasihat officer benda2 gini kan. Sbb kami ni mewakili opis (suma org kena laa faham. Tiada istilah workshop ini aku yg punya, workshop ni IIUM yg punya ada faham!!) jadi kena laa laporkan apa yg patut. Atas nasihat officer, maka Mama Alya dan Pok Sham pun mengajukan pertanyaan kepada PIC mengapa kami tidak dibekalkan paperwork.

Dapatlah Mama Alya salinan yg masih panas dan berwap. Eh pandai plak cari photocopy (klu budget lari sbb kena photostat sila claim pada petty cash library ek).Ehmmmm... ntah laa. Mama Alya x tau r nak salahkan sesape dalam hal ni sbb masing2 ada pengalaman kerja kan. Ada yg dah kerja 3 tahun, 4 tahun, 5 tahun. Dah senior dah! Aikkk, xkan sbb mintak nak masuk bukan dijemput begini layanan yang diberikan. Klu camtu, nanti masa open day ker, open house ker, kitaorg kena bagi confirmation nak datang sebulan lebey awal ker? Takut2 xder kerusi dan makanan.

Time makan ptg.... well sesape ada kat ctu tau laa camner kan. Aku nak suggestkan laa klu takut makanan x cukup, tapau siap2 r bagi participants. Untung2 tapau ada lebey leh boleh bawak opis makan reramai. Tak pun tapau siap tulis nama participants, sbb org yang x dijemput faham ler budget diaorg xder.

Senang cakap kan.... lain kali teruskan dengan motto, 'Ini Workshop Kami Yang Punya!!'. Teruskan laa... teruskan.... teruskann.... aku maleh r nak cakap lebey. Ini beberapa photo yg sempat disnap pakai hp. Tp ni masa kat Swiss Garden r. Kat cnih pun ada cerita tp disbbkan pencetusnya org yang sama, x yah citer panjang2 r. Boleh jangkakan camner kan bila motto di atas digunakan.

AtieRiff dan Kak Lin berseronok surf Murai.com

Seriusnya... eleh padahal Mun & Bro Pecai tgh surf cara2 nak korbankan duit raya aji ni

Kak Oya pun sama... tu tgh bukak OhBulan laa tur citer terbaru Memey dan Norman

Sunday, November 30, 2008

Another day... another old frenz

Masuk2 keghoje jer pagi ni top2 kena buzz ngan school mate dulu2 (masa Mama Alya muda trang tang2x, baju pun saiz S / M gtu). Shahima Shahibi atau lebey dikenali sebagai Shima. Kebetulan, nama anak dia pun Alya. Umur plak sama, 4 thn tapi Alya Izzati tua bulan ler dari Nur Izzatul Alya nih.

Seronok3x. Mmg berasa seronok r bulan ni sbb dapat bercontact balik ngan ramaiiiii member lama kecuali yg sorg tu r... Rasa cam x seronok nak jumpa dia. Next time r.... klu ada reunion, maybe dah bersedia kot jumpa dia. Hi3x.

Besaukan mata Alya nih,,, ha3x kalah Alya Izzati

Cuba bandingkan dengan Alya

Thanks Shima sbb contact Mama Alya. Nnt bila Fazidah dah balik Msia.... kita suma wat reunion ek.

Sunday, November 23, 2008

To Catch A Cat...

Seekor kucing telah berjaya mengkucar-kacirkan library IMC ari nih. Asalnya, kucing ni termasuk ke dalam library semalam, Ahad petang masa kengkawan yg duty Ahad nak tutup library. Cari punya cari x jumpa. Alih2 ari nih masuk kerja, tengok2 tanah dalam pasu kena korek. Ingat ke tikus mondok ker aper rerupanya Abg Cing.

Bimbang Abg Cing melepaskan hajat di sofa2 empuk Light Reading atau me'mark' kan kawasannya di sudut2 khas, maka terpaksa ler kami mengadakan sessi khas 'catch the cat'. Mula2 jumpa kat area sofa light reading, garang wooo!!! Siap kuo claws lagi. Sampai Bro Sharir kena cako laa.. Kesian.

Cari punya cari, elok dia parking baik nyer kat satu angle yang tinggi mmg tak tercapai akalmu.

Abg Cing buat muka garang masa ni....

Bro Nizam telah berusaha memujuk, merayu, mengugut Abg Cing supaya turun dari angle yg tinggi tur. Tp mmg confirm x makan saman nyer kucing. Mama Alya cuba paksa dia turun pakai penyapu tp sikit pun x makan saman. Bro Sharir, masih terkesan dengan cakaran Abg Cing mulanya berniat nak baling ngan kasut tapi dihalang oleh pencinta haiwan yang lain. Bimbang Abg Cing terkejut, terjun ke tingkat satu. Satu hal plak, klu terpeleot kucing tur.

Sempat lagi posing...

Kisah ni ada dua wira utama. Mula2 Bro Fadhil (SLA kami). Menyedari ketinggian Mama Alya lebih rendah daripada ketinggian dia juga, maka dia menyambung misi cuba menggerakkan Abg Cing menggunakan penyapu. Yes, berjaya, Abg Cing meninggalkan angle tadi dan kembali ke level 2. Di sinilah adegan kejar-mengejar bermula hingga Abg Cing turun semula ke level 1. Punyalah besau pintu entrance dibukak, dalam opis level 1 jugak dia pergi.

Bro Fadhil menggunakan ketinggiannya sebaik mungkin..

Cari sana cari sini masih tidak bertemu. Bro Fadhil cuba mencari kembali di compactor room. Baik punya dia landing belakang kubikel yg tidak digunakan. Di sini laa wira kedua muncul. Bro Sharir (hati masih berbuku kerana dicakar) tidak melepaskan peluang. Bagai ingin terbang, ditangkapnya Abg Cing. Dicekaunya belakang tengkuk dan belakang badan kucing. Lalu dibuangnya melalui pintu belakang. Syabas Bro Sharir. Tidak sia2 lenganmu dicakar.

Kredit kepada Bro Sam, Puan Syima, Puan SI, Jie, Lieza, Bro Nizam yg turut sama dalam misi baru ini.

Friday, November 21, 2008

Akhirnya bertemu jua....

FAZIDAH OH FAZIDAH

Fazidah, Najib bersama twin; Asyraf dan Afiq (mana satu Asyraf / Afiq ntah...)

Mama Alya telah menemui beberapa kawan lama yg dah lebih 10 tahun tidak ditemui. Hafizah, Lina (Mummy), Kumai, Jenny dan yg paling spesel FAZIDAH. Punya laa lama x lama, tau2 dia dah berlepas ke Korea. Ngikut hubby dia yg kerjanya buat kapal LPG kat sana.

Kamceng tak kamceng nyer kitaorg, sampaikan no phone dia x yah salin kat mana2. Terpahat terus kat dalam kepala. Birthday dia coming soon... Hmmmm hadiah per ek nak bagi? Senin ni woooo, 24hb.Nak pos ke Korea plak tur? Hadiah apa yg menarik, tertarik, da bomb ek? Any idea.

Ari ni berasa gumbira, terharu, cam x percaya. Kitaorg berYM punya ler lama (salah guna reta rakyat ni). Citer tu citer ni. Send file ni, accept file tur. Weh.... korg pernah rasa tak perasaan bila dapat jumpa somebody yg mmg korg suma nak jumpa tp rasa cam mmg susah nak jumpa. Bila dah jumpa, rasa macam bermimpi tapi x bermimpi dan klu boleh nak jumpa dia time tu gak.

Post yg kali ni mmg dikhaskan utk bestfriendku, FAZIDAH :D

Wednesday, November 19, 2008

Begedil Ayam mudah & enak

Begedil Ayam sungguh sedap... boleh dimakan begitu saja

Bahan-Bahan: 1 kg ubi kentang (di kupas kulit)
300 gm daging ayam (dicincang halus)
20 gm jintan putih
20 gm jintan manis
20 gm lada sulah
50 gm bawang goreng (paket)
2 tangkai cili merah (dihiris halus)
2 tangkai cili hijau (dihiris halus)
4 batang daun bawang (ihiris halus)
3 biji telur (dipukul kembang)
100 gm tepung kentang(potatoe Starch)
sedikit garam dan perasa (mengikut citarasa sendiri)

Untuk menumis:
2 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
sedikit minyak zaitun

Minyak masak untuk menggoreng kentang Cara: Potong kentang berukuran 1/2 cm. Panaskan minyak selama 15 minit diatas dapur. Setelah itu bolehlah dimasukkan kentang. Goreng sehingga kekuningan dan empuk. Setelah masak, boleh di tapis minyaknya. Kentang hendaklah di tumbuk sehingga lumat. Kemudian ketepikan.

Panaskan minyak zaitun. Masukkan bawang merah kecil dan bawang putih setelah kuali panas.Masukkan lada sulah, jintan manis dan jintan putih. Kemudian masukkan hirisan daging ayam. Masak sehingga daging ayam masak. Bolehlah dimasukkan sedikit garam dan serbuk perasa. Gaul sehigga sebati.

Kemudian masukkan bahan-bahan tadi ke dalam kentang yang sudah ditumbuk. Masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan daun bawang bersama dengan bawang goreng. Gaul sebati.

Akhir sekali masukkan tepung kentang(potatoe starch)dan gaul semula.
Kepal dan bentukkan kentang menjadi bulat dan leper mengikut pilihan anda.Mahu yang besar atau kecil bentuknya.

Cadangan Hidangan: Boleh dimakan begitu sahaja.... ataupun bersama dengan nasi atau dengan mee soto. Pastinya hingga menjilat jari. Enak sungguh............ cubalah...... Tambahan: Daging ayam di ambil dari bahagian dada kerana isinya yang lembut dan mudah dihiris

Tepung kentang digunakan untuk mengepal kentang supaya senang dibentuk.

Homemade Muffin yg senangggg gtuuuuu!!!

CHOCOLATE MINI MUFFINS

Ingredients :

(A)
2 cups full cream milk ~ lukewarm
1 cup melted butter
2 cups brown sugar

(B)
1 egg (Grade B)
1 teaspoon vanilla essence

(C) ~ to be sifted
2 cups flour
1/2 cup cocoa powder
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon bicarbonate soda

Method :
1. Get the steamer ready on medium heat.
2. Melt the butter and add the milk.
3. Add the sugar and mix well.
4. Pour the mixture into (B). Stir well.
5. Add in (C) and mix well. I used my mini whisk to do this job.
6. Arrange the small paper cups in the petitin.
7. Pour the mixture into each cup, full.
8. Steam for 15 minutes on medium heat.

Note :

Klu bakar, sama jer time nyer cuma setkan suhu ke 160 darjah. Klu pakai cup besau, setkan time ke 20-25 minit.

Tak sempat nak bosan...

Ejeje3x cam bagus jer bunyi title ni. Biasa ler, dah tengah bulan 11... banyak menda ler nak dikejo. Cam Negotiable Order tu kan.... dua bulan tersangkut sebab technical problem. Haa.... skrg bertimbun ler order yg hendak diedit, disusun, disign dan dianto ke vendor masing2.

Terpaksalah berkorban. Stayback setiap ari nak siapkan. Bebudak Acquisition pun agaknya dah mengeluh, kurang kerja. Sabo3x. Menjelang Disember nih, bertimbun ler buku utk direceive dengan senang hati. Har3x. Kepada Lieza, Sharir, Jie, Ayie & Sharizal... Sabo ek. Sementara ni warm-up laa dulu.

Mana2 statistic yg nak diupdate tu, update ler. Pastu jangan lupa emel balik soft copynya kepada hamba di atas ni. Lepas siap suma Negotiable Order ni, nak serabutkan diri plak pasal Statistic. Huargh3x. Stayback lagi kot (Ejejeje, sebenonya semangat lebey nak stayback sbb nak g KL).

Bercakap pasal nak g KL... Mr Model Pasir Garam jangan laa dok menjeling sambil memberikan senyuman penuh makna. Cam Mona dah cakapkan dulu, baju utk Alya yg penting. Mama Alya lepas tu r.

Semangat kami suma (Puan Shima, Mama Alya, Lieza, Jie, Kak Zaa, Ros Pharmacy dan yang lainnya) mmg ler agak meninggi memandangkan kami telah pun berjaya mendapatkan tempat utk bermalam. Strategik plak tu tempatnya. Tul2 kat Jln TAR. Tinggal nak book tiket pergi balik dan.... SHOPPING / WINDOW SHOPPING.

Ah cakap banyak pun tak guna r. Nanti kami dah ke sana baru leh citer banyak r. Ni masih dalam persimpangan antara ilusi dan kenyataan. :(. Semangat beb! Ingat senang ke nak rewang sesama pompuan library. Kalau jadi, inilah antara pengalaman bersama geng opis yg best untuk diceritakan.

Until then.... keghoje ler beb!!!!

Monday, November 10, 2008

Hari Pertama LIBRARY AWARENESS PROGRAMME 2008

Senin (10.11.2008)

Bermula arini, IIUM Kuantan Library mengadakan Awareness Programme 2008. Di mana antara objektif program ini adalah untuk memberi kesedaran kepada pengguna beberapa attitude yg boleh, akan mungkin membawa masalah kepada library user yang lain.

Nampaknya kami suma bersikap begitu bertolak ansur kepada para user hinggakan ada yang berani mempersoalkan sebab musabab kami menguatkuasakan beberapa peraturan dan kod etika yang selama ini kami agak baik hati untuk buat relax sahaja.

Macam mana laa tak bersikap tegas. Punyalah pandang enteng kod etika library sampai berani bawa goreng pisang dalam library.Dey tambi.... masa kat sekolah rendah pun jangankan pisang goreng, kulit pisang pun xleh bawa. Padahal dah tahu dah, tapi saja buat2 tak tahu.

Itu satu. Label sudah letak, separate kan meja sister and brother. Bukan staff saja2 letak tur, dah mmg ada dalam university code. Ini ada plak yg berani berdiskusi berlainan jantina di meja yang sama. Ayoyo! Mata tada nampak kaa kici, tambi, itu sudah besar2 kasi tampal, kasi gantung itu label. Sudah x pandai baca kaa. Bila ditegur jawabnya, kami dah kawin. Dey meenachi, itu kod etika tada tulis sudah kawin boleh duduk sebelah-sebelah. Dah kawin ker, beranak ker, bercucu ker, ikut ler code. Sape berasa sister, duduk kat meja sister, sape berasa brother, pandai2 cari meja berlabel brother. Ayoyo....

Etika berpakaian. Ada ke patut datang library pakai kain pelikat. Mak aihhh.... bro cuba fikir klu kain tu terlucut ker... Idok ke haru biru dibuatnya. Selipar jepun... weh bro & sister, pike ler beb. Mau wat malu kampus sendiri ker. Round neck.... WTH! Ini universiti ada pakai nama "International". Kasi kemas, kasi up r itu nama beb. Berpatut2an.

Beg besau. Aku pelik gak. Buku hok tebal dah dua tiga kat tangan, fail ag pastu elok jer sandang beg besau. Beg yg kalu dimeasurekan, lepas ler Alya masuk dalam tur. Dah cakap, dah tegur malah dah tepek kat dinding peringatan xleh bawa beg besau. Eh, minta lepas gak. Ada laptop r, maktop r.... bila check xder pun. Ntah menda nak dibawa masuk / kuar ntah. Skrg ni xder beg2 nyer. Beg laptop ker, beg kosmetik ker, beg jajan ker.... no entry beb. Skrg ni leh measure kat beberapa jenis beg yg tersusun indah kat kaunter Awareness Programme. Confirm sendiri ek size beg tu boleh bawa masuk ke tak.

Pelik gak library user ni. Ada bakal doktor, bakal ahli farmasi, bakal dentist, bakal nurse, bakal ahli kimia, ahli fizik tapi..... Esok keghoje kena pakai kemas (tau pulak) dah tu time sekarang apsal xmboh ikut etika. Ayoyo!! Ayaaa!!! Alameks! Masya Allah!!!

Dah laa tur ada plak ler wat soalan agak2 lemah IQ nyer. "Why are you doing this right now? Now is already end of the year" (aku copy terus dari mulut si penyoal tur). Masya Allah bro. Tak kisah ler ujung tahun ker awal tahun ker, tengah tahun ker. Suka ati kitaorg laa. Ni jenis nak tunjuk IQ dia lemah laa nih.

Begitu laa antara pengalaman hari pertama program ni. Cam2 r ragam bebudak berIQ yg masuk dalam library ni. Gtu r....

Berat badanku....

Berat sudah naik beb!!!!!

Tamat ler sudah sebulan yg penuh kekenyangan. Muncul plak bulan 11. Wah2 dah nak masuk 2009 ler. Bab ni r yg paling tak suka ni. Kena keja budget, kena wat report ujung tahun, kena itu kena ini. Keje banyak tapi apsal berat makin naik ni.

Hmmmm..... niat di hati tu memang nak kurangkan berat badan. Mana boley tahan beb, Abah Alya berat dia maintain dari belum kawin sampai ler dah ada anak satu. Jadi... mulai tarikh ari nih... 11.11.2008 maka Mama Alya mengisytiharkan tarikh bermulanya, memulakan, permulaan, segala jenis mula azam untuk mengurangkan berat badan.

Jadi get set... berat badan ditimbang pada 10.11.2008 : 69.2 kg :((.

Gambo sebelum start diet

Maka dengan rasminya Mama Alya mengisytiharkan bulan-bulan berikutnya adalah bulan diet. Gengg jangan ler wat org patah semangat. Liza dah cbuk2 nak wat mi kari (favourite tur). Abah Alya time2 org berazam tinggi ni r dia cbuk nak ajak wat cam2 kuih (ni kes x leh bini nampak cute sikit laa nih). So beri laa support yg paling baik punya okies!!!

So kita tengok laa ujung tahun ni camner...

Monday, October 27, 2008

Ronda2 kotaraya KL - 2nd day

Sabtu (25.10.2008)

Lepas isi perut kat Dondang Sayang (kat dlm hotel), 9.30 kitaorg g balik KLCC. Nak g Petrosains ler kononnya. Ingatkan g awal pagi x ramai org rerupanya ramaaiiiiii.... Disebabkan kitaorg nak g Jln TAR, Masjid India skali juga Zoo Negara jadi Abah Alya aim rewang kat ctu sampai kul 12 jer r.
X sempat r nak masuk panggung 3D dia. Xper, next time ler (Abah Alya janji manis).

Lepas check out, kitaorg rewang ler ke Jln TAR sat. Banyaknya pilihan jubah sampai tak terpilih. Last2 skali beli gak ler dua helai. Jadi r dari xder langsung. Hi3. :D. Rega dia biasa r, dibandingkan dengan Kuantan mmg ler murah sana tp klu setakat nak membeli (campur petrol + tol), better beli kat Kuantan r. Tapi choice dia mmg banyak. (Eh3, apsal promote KL ni).

On the way balik, singgah ler di Zoo Negara. Alya kata dia nak tengok wonderpets. Dah besau anak mama, asyik nak pose sana sini jer. Sampai mama nak bergambar dengan giraffe pun x sempat. Gambo Abah dan Alya jer melebey2.

Dah mahal ek rega tiket kat Zoo Negara. 15 hinggit dewasa, 9 hinggit budak kecik. Padahal xder ler comel mana pun. Air kolam pun hijau jer. Sian kura2 kat ctu. Dah ler kacang goreng dia jual sampai 3.50 sepaket. Perghhhh!!!!






Beli ler dua tiga souvenir. Yg penting, hiasan bermagnet kena beli r wat tambah koleksi kat peti ais. Last sekali kitaorg bergambo ngan kuda padi. Masam tul muka Alya sbb dia kata dia x suka dengan kuda tur. Gambo dia nnt kita uploadkan. Mmg masam giler ler muka Alya.

Dah dekat kul 5 kitaorg pun bertolak balik. Harap2 cuti Raya Haji nanti leh kembali ke KL. Maklum r, Abah Alya cuti lama klu Raya Haji. Mudah2an.

Ronda2 kotaraya KL

Sampai gak hajat nak bawak Alya g jalan2 kat KL. Selalunya singgah jap jer on the way nak balik Teluk Intan tapi kali ni dapat laa lepak dan jalan2 sekali. Walaupun semalaman tapi kira orait laa. Nasib baik Abah Alya dapat cuti. Maklum r dia bukannya kerje gomen.

Jumaat (24.10.2008)
Plan asal nak bertolak Khamis malam tu tapi disebabkan hujan lebat dan Abah Alya plak demam ckit terpaksalah ditangguhkan ke ari Jumaat pagi. Singgah Temerloh sat sbb kitaorg ikut jalan lama. Saja nak tengok daerah tumpah darah yg dah lama x dijenguk. Hmmmm... sama jer Temerloh macam dulu. Xder ler berubah pun.


Sampai kat KL dah kul 3 lebey.... Hujan ler plaks. Mula2 nak g Vistana jer tapi ntah camner salah masuk simpang aleh2 dah sampai depan KLCC. Hotel paling dekat, Corus Hotel. Hmmm... redah jer r. Kitaorg dapat bilik tingkat paling atas, tingkat 11. Mmg terus nampak KLCC ler.

Resit pembayaran

View from our room

Posing sat ler... Alya with Abah

Mama pun nak join skali

Malam tu lepas dinner (kat hotel jer sbb hujan lebat giler), kitaorg g laa KLCC jap. Masuk ikut Avenue K sebelah hotel tu. Ada subway kat bawah jadi senang r. Saja jer singgah, nak tau kat ner Petrosains. Esok x ler melilau mencarinya. Sepatutnya Suria KLCC tu dipanggil Seriau KLCC memandangkan rega barang2 dia naik seriau dibuatnya. Klik sana klik sini, kitaorg pun balik r ke bilik hotel. Sok nak datang balik, g Petrosains.

Posing jer r... seriau beb!!






Wednesday, October 22, 2008

Open House IIUM Library Kuantan

Rabu (22.10.2008)

Akhirnya segala penat lelah kami suma berbaloi melihat kengkawan suma puas hati dengan hasil air tangan kami suma. Namun yang paling best, Prof Tahir (Deputy Rector - Academic & Research) sudi turun padang menghadiri majlis open house sulung kami ini. Terima kasih Prof.
Berselera nampaknya Prof Tahir menjamu selera, maklum r Cooking With Love gtu

Ni masa x brape pack sangat... sempat ag r Bapak dan Mak Pengantin menyambut tetamu

Para tetamu semakin ramai... bapak pengantin dan mak pengantin dah x menang tangan dah

Eh camner leh sama baju nih?? Kantoi3. X per, buat2 x nampak jer r

Berikut adalah senarai menu dan chef :


1) Nasi Minyak Ayam Tomato - Bro Lan (singgah r ke Warung Selera Ummi dia kat sebelah Masjid Bkt Rangin)
2) Rendang Daging ala Nemo - Bro Nizam (alaa yg pakai kancil gambo Nemo tu)
3) Puding Kuseru dan Kari Daging Kuseri - Kak Zaa (jangan lupa open house dia Jumaat ni)
4) Bihun Sup Mak Wan - Bro Sam (dibantu Ros, wife tercinta)
5) Nasi Dagang Cataloguing - Bro Saiful (alaaa yg tomei2, baik budaknya)
6) Mee Kari Acquisition - Liza (dah ada yg punya ^)
7) Tapai Pulut, Kek Coklat Moist Kg Padang & Lontong - Jee (dibantu maknya)
8) Kuah Kacang Sempoi, Sambal Lontong, Cornflakes Madu & Tart Nenas - Mona r (Hi3)
9) Bihun Goreng Atabara - Bro Yusof (dibantu Hani, wife dia dan mak dia)
10) Tropicana Spaghetti, Blueberry Cheese Sliced & Sardin Puff - Puan Syima (librarian)
Blueberry Cheese Slice yg sedap da'bomb gtu...

11) Puding Roti Berkastard Wonder Pets - Puan Sahaniza (librarian)
12) Agar2 Jaya Gading - Cik Syidah (librarian)
13) Kek Coklat Moist Chief & Kek Lapis Chief - Bos kami, En Sayadek (wife dia yg masak)
14) Cocktail JHC - Bro Sham (jgn lupa open house dia ari Ahad ni)
15) Rojak Buah - suma wanita library kecuali Mona (Mona supply nenas jer)
Rojak yg menyelerakan.... meleleh air liur

16) Peneram Anak Dara - Asyra & Farhana
17) Muffin Nissan Bluebird & Kerepek - Wan dan isteri (skrg dia supplier tupperware, per2 tupperware leh refer ke dia)
18) Pulut Kuning Bujang - Faiz
19) Buah Rambutan - En Zul (kenduri rambutan kedua)
20) Air sirap - sedap tak sirap tu, resepi daripada Puan Syima tau!!!
21) Teh O - penat Jee, Liza, Farhan & Asyra masak air panas
22) Kek Krim - Bro Fadzil (mmmm resepi kena tanya dia r)
22) Nasi Impit - Liza dibantu keluarga tercinta
Sekalung penghargaan dan terima kasih tak terhingga kepada Makcik Esah dan Makcik Yam yg sudi menyumbangkan Akok Cik Esah dan Kuih Tako Cik Yam kepada kami.


Terima kasih kepada suma kengkawan dan kenalan yg sudi menghadiri open house kami. Diharapnya kenyang dan puas hati laa dengan layanan dan hidangan kami kali ini. Kalau ada terkurang sana sini, harap dimaafkan laa yer.

Klu berasa nak kater, list dah ada kat atas. Contact jer r library ;)