Sunday, January 11, 2009

Red Bean Bun

Bila dah siap.....

Ni resepi yg diberi oleh Puan Syima. Mudah dan senang. Mama Alya wat dua versi. Mula2 pakai bread improver, mmg lembut giler ler. Pastu wat tanpa bread improver. Lebih kurang jer cuma tanpa bread improver, kena uli lama2 kot. Ntah laa.. Baru try 2 kali buat roti ni.

Masa dlm oven, yg belah kiri tu strawberry bun utk Abah Alya tp sikit punya cerewet nak wat... sbb jem tu melekit2

BASIC BREAD RECIPE

Bahan A :

1. 440 gram tepung roti / high protein flour

2. 60 gram tepung superfine

3. 100 gram gula

4. 1 sudu teh garam halus

5. 30 gram (2 sudu besar) susu tepung

6. 1 sudu teh bread improver

7. 4 sudu teh (1 paket) yis kering

Bahan B:

1. 250ml air

2. 1 biji telur (pukul sedikit)

Bahan C

1. 80 gram shortening

Cara2nya :

1. Masukkan bahan B ke dalam Bahan A. Uli hingga adunan agak licin.

2. Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas. Biar 30 min – 40 min.

3. Tumbuk2 doh dan uli utk keluarkan angin. Ini penting utk hasilkan roti yg tidak berongga besar di dalam.

4. Bahagikan doh ikut berat yg dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.

5. Keluarkan angin dari doh dengan memicit2 dan bulatkan sekali lagi.

6. Bolehlah dibentuk ikut suka.

7. Biarkan hingga naik 40 min – 1 jam.

8. Bakar hingga masak.

9. Tips Puan Syima, belah atas roti, isi butter & tabor gula. Nyam3x.


No comments: