Monday, March 16, 2009

KEK COKLAT KUKUS

Ini resepi dari Cik Zira Koop UIA.... mmg mudah dan menjadi gitu... dan resepi dia ni leh diolah... nak manis tambah tu, nak gebu tambah ni, mmg caya laa Zira.

BAHAN A

1 cawan serbuk koko / coklat (boleh wat 1/2 koko, 1/2 milo)

1 cawan gula (boleh dilebihkan lg 1/2 cawan klu nak manis)

1 cawan susu cair

1 cawan susu segar
1 cawan minyak / marjerin cair
(Masakkan bahan A hingga mendidih. Ketepikan dan biarkan sejuk)


BAHAN B

3 biji telur Gred A

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh baking soda

(Pukul bahan B hingga kembang atau dlm kes Mama Alya, pakai blender jer)


BAHAN C

1 1/2 cawan tepung gandum


Cara2....
1) Panaskan periuk kukus

2) Masukkan Bahan A (yg dah sejuk) dan Bahan B ke dalam Bahan C. Kacau sampai rata cara balik kaup.

3) Kukus selama 45 min tu 1 hour.

4) Biarkan hingga betul2 sejuk sebelum disapu topping.


Okay, utk topping tur....

Cara 1 : Cairkan coklat masakan biasa tu, leh letak marjerin sesudu klu nak berkilat. Ratakan atas kek.


Cara 2 : 1 cawan serbuk koko + 1 cawan susu pekat dimasak atas dapur hingga pekat. Boleh tambah air sedikit demi sedikit klu terlampau pekat. Didihkan hingga betul2 pekat dan bila senduk diangkat, adunan tu macam bertali jatuhnya. Ratakan atas kek kukus. Klu xnak rasa pahit2, leh tuko 1/2 cawan serbuk koko, 1/2 cawan milo dan tambah gula sedikit demi sedikit.

Ising for deco.... haa yang ni senang yang amat.

Bahan2 : Marjerin secawan, beberapa titik esen vanila, gula blender 1/2 cawan.
Haa klu nak lebih, gandakan cawan bahan2 tu jer. Mudah jer, pakai cawan2 jer.

Caranya :
Pukul suma bahan tu sampai kembang, maksudnya sampai nampak marjerin tu putih.


* Resepi ising ni kan leh wat inti krim roti tau... sama jer....

No comments: